naar top
Menu
Logo Print

Bouwondernemers schatten 2019 positief in

Wel lastenverlaging nodig tegen buitenlandse concurrentie
magazine

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert is in het vierde kwartaal gestegen tot 100,8 indexpunten. Op die manier klokt het jaargemiddelde van 2018 af op 100,6 indexpunten, wat duidelijk beter is dan het gemiddelde van de vorige jaren.
De Vlaamse bouwbedrijven zijn o.a. erg tevreden over het werkvolume. 29% had in het vierde kwartaal meer werk dan in het derde. Slechts 15% had minder werk. Ook het orderboekje is goed gevuld. 75% heeft tot zes maanden werk, 15% heeft nog werk voor zes tot negen maanden, en 9% heeft zelfs voor meer dan negen maanden werk.
In de laatste weken van 2018 heeft 15% van de kmo’s in de bouw extra personeelsleden aangeworven en slechts 9% heeft het jaar afgesloten met minder werknemers. Alle bouwbedrijven verwachten wel serieuze moeilijkheden in de zoektocht naar geschikt personeel. Maar liefst 80% geeft aan dat dat zeer moeilijk tot quasi onmogelijk is.
Ondanks de goede werkvooruitzichten, ervaart 93% nog altijd een hoog concurrentieniveau. Een derde van dat aantal vindt zelfs dat de concurrentie nog scherper is geworden. Er wordt vooral gewezen naar de concurrentie van en met goedkopere buitenlandse bedrijven. De Vlaamse bouwondernemers willen met gelijke wapens kunnen strijden, dus een lastenverlaging is meer dan noodzakelijk. Die is reeds beloofd, in een wet gegoten en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, maar door een fout kan die nog niet correct worden uitgevoerd.

BOUWUNIE

BOUWUNIE

+3225881100
+3222530745