naar top
Menu
Logo Print

Verlaagde registratierechten Ingrijpende Energetische Renovaties zijn succes

Bijna 1000 Vlamingen maakten al gebruik van vergroening koopbelasting
magazine

Sinds 1 juni vorig jaar hebben al bijna 1.000 Vlamingen bij aankoop van een woning 6% registratierechten betaald in plaats van de gewoonlijke 7%. Ze kregen 1% korting omdat ze aangaven hun woning ingrijpend energetisch te gaan renoveren. Ook wie pas na de aankoop beslist om zijn woning energetisch onder handen te nemen, kan er nog voor kiezen om eerst 7% of 10% te betalen, en later alsnog het verschil terug te vragen. Voor een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) heb je een bouwaanvraag nodig. Daarna moet je ten minste 75% van de buitenschil van je woning isoleren én het verwarmings- of koelingssysteem vervangen.

Sinds oktober 2016 kunnen verbouwers trouwens nog een extra belastingvoordeel krijgen voor een Ingrijpende Energetische Renovatie: als je een E-peil haalt lager dan E90, krijg je vijf jaar lang een korting van 50% op de onroerende voorheffing. Maar wie E60 of lager haalt, betaalt gedurende vijf jaar helemaal geen onroerende voorheffing.

“De vergroening van onze koopbelasting stimuleert de Vlaming om niet enkel een esthetische maar ook een energetische renovatie uit te voeren. En dat is een goede en nodige zaak voor ons verouderd Vlaams woonpatrimonium”, concludeert Vlaams minister van Energie Lydia Peeters.