naar top
Menu
Logo Print

Belg verkiest instapklare woning of nieuwbouw boven renovatie

En dat is te wijten aan de strenge energie-efficiëntie eisen voor klimaatvriendelijke woningen of appartementen
magazine

Steeds meer Belgen kiezen voor een instapklare woning of appartement die conform is aan de energie-efficiëntie-eisen volgens de klimaatdoelstellingen. Ruim de helft van de Belgen gelooft dan ook niet langer dat een bestaande woning kopen en renoveren goedkoper is dan instapklaar kopen. Dat blijkt uit een onderzoek van Blavier.
Ook nieuwbouw blijft populair, 32% van de Belgen zou daarvoor kiezen als ze de mogelijkheid had. De belangrijkste reden hiervoor is de vrijheid qua ontwerp van een nieuwbouwwoning. Ook het gebruik van de nieuwste materialen en technologieën alsook de zekerheid dat de woning voldoet aan de meest recente energiezuinigheidsnormen werken die populariteit mee in de hand. Over die normen heerst onenigheid, een op drie pleit voor gelijke normen voor nieuwbouw en renovatie.
Onduidelijkheid over renovatiekosten en de energie-efficiëntie van een bestaande woning zorgt ervoor dat mensen eerder kiezen voor zekerheid. 95% zou het handig vinden om alle informatie op één plaats terug te vinden. Hier kan de Vlaamse woningpas en het vernieuwde EPC-certificaat soelaas brengen. Hoewel 78% nog nooit gehoord heeft van de Vlaamse woningpas, zou 82% hem toch opvragen bij de aankoop van een woning.
Ook opmerkelijk, meer dan de helft heeft nog nooit gehoord van een sloop- en heropbouwpremie of btw-voordeel voor afbraak van een bestaande woning en het bouwen van een nieuwe woning in de plaats.
Hoe financiert de Belg zijn woning?
• 66% leent meer dan de helft van het totale budget;
• 54% betaalt lening af op meer dan 25 jaar;
• 27% betaalt maandelijks meer dan € 1.000;
• 42% kreeg steun van de ouders;
• 49% heeft startkapitaal van minder dan € 50.000;
• 37% heeft een totaal budget tussen de € 150.000 en € 300.000;
• 22% heeft een totaal budget van meer dan € 300.000.

WONINGEN BLAVIER

WONINGEN BLAVIER

+3243773387
-