naar top
Menu
Logo Print

NIVELLEERSYSTEMEN

Met behulp van een nivelleersysteem kunnen tegels perfect vlak en genivelleerd geplaatst worden. Storende, zelfs gevaarlijke, niveauverschillen tussen de tegelranden onderling worden zo volledig uitgesloten. Daarnaast zorgt een nivelleersysteem ervoor dat de tegels keurig op hun plaats blijven liggen tijdens het droogproces, met een mooi strakke tegelvloer als eindresultaat. Niet onbelangrijk is daarnaast het feit dat een nivelleersysteem de plaatsing van tegels beduidend sneller laat verlopen. Bovendien is het systeem zowel bruikbaar voor het plaatsen van tegelvloeren als van tegelwanden, ook in natuursteen.

perfect betegelenPERFECT BETEGELEN

Om een vloer of wand perfect te kunnen betegelen, zijn heel wat voorbereidingen vereist. De ondergrond moet vrij worden gemaakt van oneffenheden en het verlijmen moet zorgvuldig gebeuren. Die zaken beïnvloeden immers de stabiliteit van het betegelde oppervlak. Om een perfect resultaat te bekomen, staan echter ook een heleboel hulpmiddelen.

soorten nivelleersystemenSOORTEN NIVELLEERSYSTEMEN

Een van de handigste hulpmiddelen bij het plaatsen van tegelvloeren of -wanden is een nivelleersysteem. Dat hulpmiddel bestaat in twee varianten. Een eerste systeem werkt met voegkruisjes (in T- of X-vorm) en tegeldoppen, voor een ander systeem zijn een spie (keg), een clip en een levellingstang nodig. Bij ieder nivelleersysteem dient de plaatser een specifieke werkwijze te volgen.

aandachtspuntenAANDACHTSPUNTEN

Hoewel een nivelleersysteem een handig hulpmiddel is, moet bij het gebruiken ervan toch rekening worden gehouden met enkele aandachtspunten. Zo mogen de tegelclips niet te vroeg worden verwijderd en moet dat verwijderen steeds in de richting van van de voeg gebeuren.

voordelenVOORDELEN

Zelfs minieme niveauverschillen tussen aangrenzende vloertegels kunnen ongemakken veroorzaken. Dat kan echter worden vermeden met behulp van nivelleersystemen. Daarnaast biedt het werken met dergelijke hulpmiddelen nog verschillende andere voordelen, zoals een snellere plaatsing en een vloer die sneller kan worden belopen.