naar top
Menu
Logo Print
06/07/2018 - SARIE ROOMS

GARANDEER KWALITATIEVE DAKBEDEKKING MET DUURZAME DAKLEIEN

ZO LOOPT HET OOK BIJ U VAN EEN LEIEN DAKJE

Leien worden al geruime tijd gebruikt als dakbedekking. Een kwalitatieve dakbedekking is van groot belang, ze vormt dé bescherming van het gebouw. Dankzij het dak wordt de woning namelijk regendicht en tochtvrij gehouden. Een goed geplaatst dak kan waterschade voorkomen en zelfs belangrijke energiebesparingen teweegbrengen. Om dit alles te kunnen bereiken, moet het dak dus op een correcte manier worden geplaatst, waarbij er rekening gehouden moet worden met het soort lei, de hellingsgraad, het onderhoud en de manier van plaatsing. Ontdek hier de manieren waarop je de bescherming van de woning kan garanderen.

Een van de meest decoratieve legpatronen is die waar er gewerkt wordt met ruitleien

SOORTEN DAKLEIEN

Waar er vroeger enkel gewerkt werd met natuurleien, is er de laatste jaren een enorme shift op de markt naar varianten. Momenteel kan er uit een heel gamma leien worden gekozen, waaronder niet enkel natuurleien, maar ook vezelcementleien en bitumenleien. Deze twee varianten hebben als groot voordeel dat ze heel wat goedkoper zijn dan natuurleien, terwijl ze dezelfde stenen uitstraling hebben. Daarnaast bestaan er ook nog de asbesthoudende leien, die sinds 1998 niet meer geproduceerd mogen worden wegens de gezondheidsrisico's. Leien zijn geschikt voor zowel daken als gevels, waardoor er een soort continuïteit gecreëerd kan worden in elke constructie.

EternitNatuurleien

De meest gekende en gebruikte soort zijn natuurleien. Natuurleien worden volledig gegenereerd uit leisteen. Deze bestaan uit laagjes gesteente, zoals klei en kwarts, die onder enorme druk van de aarde geperst worden tot een stevig gesteente. De leien dakbedekking kan aanzien worden als een van de meest duurzame materialen voor hellende daken. Het materiaal is heel vettig en heeft een kleine hoeveelheid poriën, wat het zeer populair maakt als dakbedekking. Door die eigenschappen zijn de leien gemakkelijk te onderhouden en laten ze geen water door. Het gaat hier over een zacht gesteente, waardoor het materiaal wel gevoelig is voor bepaalde weersinvloeden. Aangezien het hier over een natuurlijk product gaat, kan dit dakbedekkingsmateriaal kleine foutjes bevatten. Slechte leien kunnen na verloop van tijd bijvoorbeeld water laten insijpelen, wat uiteindelijk leidt tot het barsten en breken van de lei. Toch ligt de levensduur van natuurleien in sommige gevallen boven de 75 jaar, al dan niet moet er hier en daar eens een lei vervangen worden. Een ander groot voordeel is dat ze bijna niet gevoelig zijn voor mosvorming. Omdat het hier over echte steen gaat, zijn deze leien echter wel aan de prijzige kant. Om die reden werden er veel goedkope varianten op de markt gebracht.

Vezelcementleien

Vezelcementleien worden volledig fabrieksmatig geproduceerd. Dat heeft als voordeel dat fouten of onvolmaaktheden van bij de bron kunnen worden vermeden. Ze worden gemaakt uit een mengsel van hoogwaardige organische vezels, Portlandcement, minerale toeslagstoffen en water. Daarom worden ze ook wel vezelcementleien genoemd. Na fabricatie krijgen ze een grondige kwaliteitscontrole. Hierdoor gebeurt de plaatsing van de vezelcementlei vlotter, wat de kostprijs van de plaatsing drukt. Werken met vezelcementleien geeft heel wat mogelijkheden, er is namelijk een ruim aanbod verkrijgbaar aan patronen, kleuren en combinaties. Het beschikbare kleurenpalet gaat van moderne grijstonen tot warme aardetinten. Heel wat mensen kiezen traditioneel voor een kleur, maar ook felle accenten kunnen aan de keuzetafel worden toegevoegd. Het is tevens geen taboe meer om met patronen te spelen. Vroeger werden ze voornamelijk in ruitvorm geplaatst, maar ondertussen zijn er diverse andere manieren om ze te positioneren. Zo kunnen er architecturale effecten worden gecreëerd. Vezelcementleien hebben een kortere levensduur dan natuurleien, ze gaan over het algemeen zo'n veertig jaar mee. Daarbovenop nemen ze meer vocht op dan gewone natuurleien en zijn ze bijgevolg gevoeliger voor mossen. Maar om dat tegen te gaan, kan er nog een beschermende, moswerende laag worden toegevoegd. Er zijn innovaties op de markt die bescherming bieden aan de leien tegen schade en verkleuring dankzij een uv-verharde coating.

Bitumenleien

In de volksmond worden bitumenleien ook wel (dak)shingles genoemd. Shingles bestaan uit een stabiele glasvliesdrager met aan beide zijden een duurzame deklaag van bitumen. Ze worden vaak gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes en blokhutten, en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen (rechthoekig, beverstaartvormig en zeshoekig). Ook bitumenleien zijn, net als kunst- en natuurleien, in verschillende kleuren beschikbaar. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, groen, bruin en rood. Bitumina hebben als voordeel dat ze licht, geluidswerend, flexibel en vooral goedkoop zijn. Ze zijn gemakkelijk te versnijden met een haakmes, waardoor ze ideaal zijn voor de doe-het-zelver.

Een van de meest decoratieve legpatronen 
is die waar er gewerkt wordt met ruitleien

ONDERHOUD

Er zijn heel wat factoren die de levensduur van de leien beïnvloeden, waaronder de correcte plaatsing van de leien, een goede ventilatie van het dak, de ligging van het gebouw en de frequentie en kwaliteit van het onderhoud. Mos groeit op vuil dat op het dak blijft liggen, los van het gebruikte type lei, daarom is het belangrijk om een periodiek, meestal jaarlijks, onderhoud uit te voeren. Afhankelijk van hoe vuil het dak is, kan er gekozen worden tussen het afspoelen van de leien met water of het laten ontmossen door een gespecialiseerde firma. Afhankelijk van het type lei zijn er wel andere producten aangewezen om te ontmossen.