naar top
Menu
Logo Print
07/05/2019 - EVERGREEN

ALLES OVER ISOLATIE

Isoleren wordt steeds belangrijker en een energiezuinige woning begint bij een goed ingepakte gebouwschil. Het zorgt voor een buffer tussen binnen- en buitenklimaat. Een goed uitgevoerde isolatie is essentieel voor een goed gebouwschil. Als er voor gekozen wordt om sterk te isoleren, moet er zeker rekening gehouden worden met krachtige ventilatiesystemen.

buitenisolatieBUITENISOLATIE

Buitengevelisolatiesystemen bieden tal van voordelen in de context van energieprestaties en kennen de laatste jaren een sterke opmars. De systemen worden echter niet alleen toegepast bij nieuwbouw, ook de combinatie van een gevelrenovatie met betere isolatie van de woning zit in de lift.

binnenisolatieBINNENISOLATIE

Het isoleren van buitenmuren gebeurt het best aan de buitenkant of via de spouw. Indien onmogelijk, kan er ook via de binnenzijde geïsoleerd worden. Omdat de techniek een risico op bouwschade met zich meebrengt, is hij niet zo populair. Nochtans kan de vakman dat risico sterk inperken.

spouwmuurisolatieSPOUWMUURISOLATIE

Om energiezuinig te bouwen en bijna-energieneutraal te zijn, is de spouwmuur een belangrijk element geworden. De aannemer heeft echter keuze uit verschillende materialen die aan diverse eisen tegemoet kunnen komen. Daarenboven zorgen premies ervoor dat mensen steeds vaker kiezen voor na-isolatie van de spouwmuur.

vloerisolatieVLOERISOLATIE

Hoewel ongeveer 12% van de energie in een woning verloren gaat via de vloer, is vloerisolatie nog steeds niet uit de schaduw getreden. Er bestaan echter heel wat oplossingen om een vloer goed te isoleren, zoals isolatieplaten- en kussens, purschuimen en isolernede mortels.

dakisolatieDAKISOLATIE

Via het dak gaat veel warmte uit een huis verloren, mogelijk wel tot 25% volgens het WTCB, terwijl de energiefacturen maar blijven stijgen. Een goede dakisolatie kan dus flink renderen. Hiervoor kunt u heel wat verschillende materialen inzetten. Ofwel volgens een klassieke isolatiemethode, zoals nog vaak met minerale wol, ofwel via het sarkingprincipe. Waar u echter ook voor kiest: alles staat of valt met een luchtdichte afwerking.

soorten isolatieSOORTEN ISOLATIE

De invoering van de energieprestatieregelgeving in 2006 heeft een grote impact gehad op de manier waarop we vandaag bouwen. Van grotere isolatiediktes en meer aandacht voor luchtdichtheid tot een traject richting bijna energieneutrale woningen in 2021. Er zijn dan ook heel wat verschillende soorten isolatie voorhanden waarmee een woning grondig kan worden geïsoleerd.