Bouwsector en Fedris lanceren “Wees alert voor asbest"

"Als je 't goed aanpakt, heb je niets te vrezen"

Het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s Fedris en het sectoraal fonds voor de bouwsector Constructiv, lanceren samen een sensibiliserings- en preventiecampagne over de blootstelling aan asbest. Via de campagne “Wees alert voor asbest” waarschuwen ze voor de risico’s en tonen ze hoe die met de juiste voorzorgsmaatregelen en professionele hulp ontweken kunnen worden. De campagneslogan luidt dan ook: “Wees alert voor asbest. En als je ’t goed aanpakt, heb je niets te vrezen”.
Wie risico denkt te lopen om asbesthoudende materialen tegen te komen bij een afbraak of renovatie, schakelt best een professional in die de nodige opleidingen heeft gevolgd. Er zijn in dat opzicht twee soorten opleidingen: een korte van 8 uren om de zogenaamde “asbestverwijdering via eenvoudige handeling” te mogen uitvoeren, en een lange van 32 uren om de complexere werken aan te kunnen. De eerste is bedoeld voor zelfstandigen en werknemers van bouwbedrijven die bv. asbesthoudende golfplaten of leien moeten verwijderen, waarbij het risico op blootstelling aan een te hoge concentratie van asbestvezels, zeker in open lucht, niet zo groot is, maar wel de nodige voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. De tweede is gericht naar zij die asbest in ongebonden vorm willen verwijderen. Vanwege het hoge risico op verspreiding van de vezels mag dit enkel door erkende firma’s gebeuren.
Het opleidingsaanbod vindt u met de zoekterm “asbest” op de Bouwunie-sites www.debouwleert.be en www.winteropleidingen.be. Meer informatie over de campagne vindt u op www.alertvoorasbest.be.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.