Gevelisolatie een must voor het milieu

Inhaalbeweging in isolatie nodig om energieneutraal te zijn

Meer dan 30% van de fossiele brandstoffen in België wordt gebruikt voor het verwarmen van gebouwen en woningen. Voor Gino Gailliaert, CEO van Sto, begint milieuvriendelijk wonen dan ook bij een optimale isolatie: “In totaal kunnen we samen 18% CO2-uistoot besparen door onze gebouwen beter te isoleren, want goede isolatie betekent minder energieverbruik voor verwarming.”
In België is meer dan 60% van de bestaande woningen slecht of niet geïsoleerd, dus het woningpatrimonium moet dringend aangepakt worden. “Als we energieneutraal willen zijn tegen 2050, moeten we op jaarbasis 150.000 gebouwen isoleren, of 3% van de bestaande woningen. Op dit moment zitten we nog onder de 1% per jaar, wat veel te weinig is”, aldus Gailliaert.
Maar niet enkel de (ver)bouwers dragen daarin verantwoordelijkheid. Ook de overheid moet een aantal maatregelen nemen en een langetermijnvisie ontwikkelen. “Obstakels om te isoleren moeten weggenomen worden. Isoleren is een investering waarvoor de kostprijs zo laag gemaakt moet worden. Initiatieven als een btw-verlaging, subsidies of groene leningen moeten ervoor zorgen dat mensen op een goedkope manier dergelijke maatregelen kunnen treffen”, zegt Gino Gailliaert. Daarnaast moeten de regels rond de rooilijnen versoepelen. Bovendien is er een spanningsveld tussen economie en ecologie, maar in de bouwsector bestaat hiertussen een perfecte alliantie. De renovatie van woningen creëert namelijk ook extra werkgelegenheid.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.