Plantaardige voedingsproducten

Vleesvervangers maken significant verschil in uitstoot volgens VN

Volgens een rapport van de VN-milieudienst UNEP, gefinancierd door de Belgische overheid, kan het gebruik van vlees- en zuivelalternatieven aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de voedselketen.

Vleesvervangers rapport VN

Momenteel is de veesector verantwoordelijk voor 14% tot 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar het rapport waarschuwt dat de vleesconsumptie tegen 2050 kan toenemen met de helft.

In het rapport worden drie alternatieven voor dierlijke producten onderzocht: plantaardige vleesvervangers, kweekvlees op basis van dierlijke cellen en proteïnen van gefermenteerde micro-organismen. Uit het rapport blijkt dat de overstap naar deze vervangers daadwerkelijk een aanzienlijk verschil kan maken in de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast leidt dit tot een vermindering van de druk op landbouwgronden, wat gunstig is voor de bodem, watervoorraden en ontbossing. Bovendien neemt het risico op zoönosen, ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen, op deze manier af.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Print Magazine

Recente Editie
28 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine