Bouwunie evalueert hervorming secundair

Vlaamse regering heeft rekening gehouden met opmerkingen uit bouwsector

Bouw en hout vallen in de onderwijshervormingen onder het domein STEM. De bouw ontwikkelt zich tot een hoogtechnologische sector waarin technologie en innovaties een almaar belangrijkere rol spelen. Het is dus positief dat bouw en hout in het domein STEM worden opgenomen. Bouwunie beschouwt dit als een opwaardering van de opleidingen en hoopt dat de hervorming ook voor een extra instroom van jongeren kan zorgen.
Op vraag van de sector blijven er in de tweede en de derde graad voldoende studierichtingen voor de bouw en de afwerkingssector behouden. Dat was een expliciete vraag van de schilders (behoud 'schilderen en decoratie' in de tweede graad) en van de houtbewerkers ('dubbele finaliteit bouw- en houttechnieken', 'bouw- en houtkunde' in de doorstroomrichting, de opsplitsing tussen 'meubel- en interieurwerk' en 'schrijn- en timmerwerk' in de derde graad).
Verder vindt Bouwunie ook de bevestiging dat duaal leren (studeren gecombineerd met praktijkervaring) een evenwaardige leerweg is, erg positief. Bouwunie vraagt dat de bouw zelfs al vroeger in extra duale proeftuinen wordt meegenomen en hoopt dat deze vorm van leren op termijn voor alle bouwrichtingen mogelijke zal zijn. De unie betreurt wel dat het bestaande onderscheid tussen aso, tso en bso blijft bestaan en dat de regering in de laatste jaren van het secundair onderwijs geen nieuwe studierichting 'installatietechnieken' opneemt. Dit is immers een beroepstak die sterk evolueert en dus heel wat specifieke, technische vaardigheden vergt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.