Anders lenen voor aankoop en renovatie

VCB vraagt Nationale Bank kredietbeleid aan te passen

De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt de Nationale Bank om een kredietbeleid te voeren met een onderscheid tussen kredieten voor de aankoop van een bestaande woning en kredieten voor renovatie en bouw. Er bestaat namelijk een essentieel verschil tussen beide, doordat bouw- en verbouwprojecten de kwaliteit van het woningenbestand doen stijgen. Ze zijn tegelijk noodzakelijk als Vlaanderen de CO2-doelstellingen van 2050 wil halen. Bovendien verhoogt een renovatie de waarde van een woning, waardoor de verhouding tussen de waarde en de hypothecaire schuld gunstiger wordt. Ook de terugbetalingscapaciteit van de gezinnen zal na een renovatie verbeteren, simpelweg doordat de energiefactuur drastisch lager komt te liggen.
Van de 3 miljoen woongelegenheden in Vlaanderen dient ongeveer 85% gerenoveerd te worden. De VCB vraagt aan de Nationale Bank toe te staan dat banken rekening houden met andere parameters dan vandaag, zoals energiebesparing, om de waarde van hypothecaire projecten te beoordelen. Er bestaan vandaag immers al verschillende instrumenten zoals het EPC+, de woningpas en de ReCalculator om inzicht te krijgen in de kwaliteit van woningen en in de benodigde investeringen om een woning op te waarderen of om de reële energiebesparing door renovatie te berekenen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.