Confederatie Bouw wil aantal bedrijfsongevallen in de sector tegen 2020 halveren

Biedt technologie de oplossing?

In 2016 waren er in ons land 142.000 arbeidsongevallen. 11% daarvan, zo’n 15.000 ongevallen, vond in de bouwsector plaats. Toch is het aantal arbeidsongevallen in de bouw jaar na jaar dalend, en dat terwijl er steeds meer werven en complexe werven zijn. De Confederatie Bouw doet er alles aan om dat aantal arbeidsongevallen in de sector nog verder te laten afnemen. In 2020 moet het cijfer gehalveerd zijn. Daartoe start binnenkort een grootscheepse sensibiliseringscampagne, inclusief roadshows en een charter dat bouwbedrijven kunnen ondertekenen.
“Het spreekt voor zich dat technologische vernieuwingen hierbij kunnen helpen”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. In de eerste plaats wordt dan aan het gebruik van het BIM (Bouw Informatie Model) en andere digitale tools in het bouwproces gedacht. Daarnaast zullen nog andere technieken het daglicht zien. In Limburg, bijvoorbeeld, gaat een bouwbedrijf binnen enkele weken van start met camera’s die niet alleen aan gezichtsherkenning doen, maar ook nagaan of bouwvakkers een helm dragen en de werfleider meteen alerteren wanneer dat niet het geval is.
De campagne zal zich trouwens ook richten tot de verschillende overheden in ons land. Bij bouwprojecten kiezen zij nu nog te vaak voor de goedkoopste partner, terwijl veiligheid het doorslaggevende argument hoort te zijn om met een bouwbedrijf in zee te gaan.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.