Confederatie Bouw over Pano-reportage faillissementsfraude bouw

10 concrete tips voor het samenwerken met een aannemer

De Confederatie Bouw veroordeelt de praktijken die geschetst worden in de Pano-reportage over voorschotten en faillissementsfraude in de bouw. De organisatie geeft steeds 10 concrete tips aan consumenten die met een aannemer in zee gaan. Een voorschot van 20 à 30 procent is gebruikelijk, tenzij het om nieuwbouw of een grondige renovatie van meer dan 80 procent van de koopprijs van de woning gaat en de Wet Breyne van kracht is: dan kan een voorschot van maximaal 5 procent van de totaalprijs gevraagd worden. De sectorfederatie raadt aan om, via de websites van de RSZ en de fiscus, na te gaan of de aannemer geen sociale en/of fiscale schulden heeft. Daarnaast wordt aangeraden om na te gaan of de aannemer aan de vereiste beroepsbekwaamheden beantwoordt, zolang die nog wettelijk verplicht zijn. Vlaanderen is immers van plan om die regeling vanaf 1 januari 2019 af te schaffen voor 11 bouwberoepen. Tot september 2012 konden aannemers zich ook laten registreren. De bouwsector vindt het spijtig dat die registratie is afgeschaft omdat die nuttig is om malafide figuren te stoppen die keer op keer een nieuw bedrijf uit de grond stampen om klanten te misleiden.
Een uitgebreide sensibiliseringscampagne kan helpen om (ver)bouwers niet in de val te laten lopen. De Confederatie Bouw vraagt daarnaast om de verzoeken tot schuldkwijtschelding streng te beoordelen, zodat wie failliet gaat niet zo snel vrijgesteld kan worden van het betalen van de resterende schulden en dus ook niet snel een nieuwe onderneming kan oprichten.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.