VCB blijft gekant tegen afschaffing van de vestigingsreglementering

Vanaf 2019 minstens 400-tal starters per jaar zonder voldoende kennis op bouwmarkt

De Vlaamse regering zal wellicht deze maand definitief beslissen om voor de bouwberoepen de vestigingsreglementering af te schaffen, vanaf 2019. Starters konden tot nu toe hun beroepsbekwaamheid bewijzen op basis van diploma’s of ervaring. Wie dat niet had, kon een examen afleggen bij de Centrale Examencommissie. Met de afschaffing van de vestigingsreglementering verdwijnt deze drempel. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) vreest dan ook dat vanaf 2019 honderden aannemers zonder voldoende beroeps- en bedrijfskennis hun kans op de bouwmarkt zullen wagen.
Intussen heeft de VCB de officiële slaagcijfers bij die commissie kunnen opsporen via de jaarverslagen van het VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen). Gemiddeld gezien, lag het slaagcijfer bedroevend laag: slechts 1 op 3 slaagde. Het examen handelt zowel over de administratieve kennis als over de sectorale beroepsbekwaamheid. Beide aspecten zijn cruciaal om een bouwbedrijf te leiden. De afschaffing van de vestigingsregels wordt verdedigd met het argument dat starters minimaal mogen worden belemmerd. Voor de bouw is er op dat vlak echter geen probleem. In 2015 telde de Vlaamse bouw 4.588 starters. Dat aantal steeg in 2016 tot 4.956 en in 2017 tot 5.277. Starters vertegenwoordigden in 2017 in de bouw een aandeel van 7,3% in het totale aanbod van 72.032 Vlaamse bedrijven tegenover 7,8% voor alle sectoren samen. De VCB is vooral bezorgd om de kwaliteit van de startende bouwbedrijven en wil de belangen van de consument beschermen.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.