Bouw zal in 2019 met 2% groeien

Sector is cruciale speler in klimaatdebat

Het ondernemersvertrouwen in de bouwsector is groot. Het werkvolume is er in 2018 met 2 à 2,5% op vooruitgegaan en voor 2019 wordt een stijging van 1,5 à 2% verwacht. Bovendien hebben bouwbedrijven momenteel bestellingen genoeg om meer dan 6 maanden verder te kunnen.
In 2018 werden ongeveer 59.000 nieuwe woningen en appartementen gebouwd, een stijging van 15% t.o.v. 2017. Die stijging doet zich echter enkel voor in Vlaanderen, als anticipatie op de verstrenging van de energienorm. In Wallonië daalde de nieuwbouw met 5% en in Brussel zelfs met 25%. Maar 80% van het Belgische woningpark dateert van voor 1985 en is dus niet energie-efficiënt. Daarom zal creatief moeten worden omgesprongen met de middelen om een energietransitie te kunnen verwezenlijken. De Confederatie Bouw stelt alvast enkele concrete maatregelen voor.
Een eerste betreft het wagen- en bouwbudget. Werknemers met een bedrijfswagen in hun verloningspakket moeten de keuze krijgen tussen een wagen- of een bouwbudget. Met dat laatste budget, dat fiscaal even voordelig is als het regime van de bedrijfswagens, kunnen ze een huis energiezuinig bouwen of renoveren. Op die manier kan het woningpark versneld duurzamer worden qua energieverbruik. Om die doelstelling te bereiken, pleit de Confederatie Bouw ook nog voor een veralgemening van de 6% btw op sloop en heropbouw en het systematisch instellen van een eco-vriendelijke hypotheek.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.