Steeds minder studenten in de bouw

Daling in schril contrast met steeds hogere opleidingseisen

Volgens statistieken die de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kon inkijken, is het aantal studenten in het secundair, hoger en universitair bouwonderwijs beperkt. In het secundair bouwonderwijs is er in alle onderwijsniveaus een scherpe daling van het aantal leerlingen. Van de schooljaren 2014-2015 tot 2018-2019 bedraagt die daling 8% in houtopleidingen, 10% in opleidingen rond koeling en warmte, 10% in schilder- en decoratieopleidingen en zelfs 21% in (ruw)bouwopleidingen.
Momenteel stagneert het aantal diploma’s in de professionele bacheloropleiding voor de bouw rond de 300. De inschrijvingen zijn de laatste twee jaar echter afgenomen, dus de hoeveelheid gediplomeerden zal de komende jaren zeker niet stijgen. En ook de daling van het aantal afgestudeerde industriële ingenieurs bouwkunde van de laatste jaren (ongeveer 20% minder in vergelijking met het schooljaar 2014-2015) zet zich door. Daarenboven staan de inschrijvingen voor de opleiding tot industrieel ingenieur nog steeds op een laag peil.
Bovenstaande hoeveelheden staan in schril contrast met de duidelijk hogere opleidingseisen. In 26% van de vacatures voor bouwberoepen wordt immers gevraagd naar hoger geschoolden en in 32% naar middengeschoolden. De bouw staat immers voor enorme uitdagingen, onder meer op het vlak van energiezuinigheid en klimaatbeheersing. Daarvoor zijn knappe koppen nodig, die bovenop een belangrijke bouwtechnische bagage ten volle mee moeten zijn met de verregaande digitalisering in de bouw.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.