Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe zelf steenstrips plaatsen

Roger - Steenstrips zijn een goede manier om een persoonlijke toets aan je interieur te geven. Hoe je ze plaatst, zie je in deze aflevering.

Transciptie 

Eerst moet je je steenstrips kiezen natuurlijk. Je kan online gemakkelijk bestellen en laten leveren. Maar om echt een idee te krijgen hoe het product er in het echt uitziet, kan je ook langs de toonzaal gaan.
Daarmee krijg je een beter idee van het product en hoe het er uitziet. Wij zijn voor onze kamer op zoek naar een rustieke sfeer. Daarom kiezen we voor steenstrips die gemaakt zijn van oude recuperatiestenen.
We kiezen ook om meteen de voegspecie te bestellen in de kleur die ons tijdens het bezoek in de toonzaal het meeste aanstond, en de tegellijm. Zo hebben we meteen het juiste product en de juiste hoeveelheid.
Je gebruikt om de steenstrips te plaatsen verder ook een lijmkam, afstandshouders, spietjes, een waterpas en een boormachine met een mengstaaf om je lijm te mengen.
De steenstrips worden aan huis geleverd, maar wij kunnen ondertussen al wat voorbereidingen treffen. De vloer dek je het best af. Als we morsen met de tegellijm, kleeft hij dan niet aan onze vloer.
Maak alles goed vast met tape. Breng meteen ook een strook schildersplakband aan op de plint. Zo is ook deze beschermd tegen mogelijke lijmspatten.


Om het jezelf gemakkelijk te maken, doe je hem in een verfbakje. Met een rol breng je dan een grondlaag aan op de muur. Dat doe je het best met een verfrol geschikt voor muurverf. Zet je verfrol op een telescopische steel. Zo moet je je niet bukken om de primer te nemen. En je kan meteen ook de volledige lengte van de muur behandelen zonder een ladder te gebruiken of door de knieën te gaan.
Laat de primer dan het best een nachtje drogen voor je begint met de steenstrips te plaatsen.
We plaatsen de steenstrips op de plint. We kijken even of we een goede basis hebben om op te werken. Die moet waterpas zijn. Werk je vanaf de vloer, dan moet ook die zeker waterpas zijn.
De steenstrips zijn ondertussen geleverd. We zetten ze meteen bij onze muur. Zo moeten we straks niet te ver reiken.
Dan kan je de lijm aanmaken. Kijk vooraf altijd na wat de verhoudingen zijn van lijm en water. Doe altijd eerst de juiste hoeveelheid water in de mengkuip. Pas daarna voeg je het lijmpoeder toe.
We werken hier met cement, dus doe handschoenen aan. Cement droogt namelijk niet alleen de huid uit. Door de hoge zuurtegraad kan cement ook irritatie veroorzaken.
Meng alles goed door. Het is de bedoeling dat er geen klonters in de lijm meer zitten. Maak je grote hoeveelheden lijm aan, dan doe je dat het best met een speciale menger. Die kan je trouwens ook gewoon huren. Wij maken hier telkens maar een kleine hoeveelheid tegellijm aan, dus kunnen we ons behelpen met een boormachine en een mengstaaf. Doe je dat zelf ook? Let dan wel op dat je boormachine niet oververhit.

Meng alles door tot je een smeuïg geheel krijgt. Je mag na het mengen geen water meer toevoegen aan de lijm.


Het laten rusten van de lijm is belangrijk. Niet alleen krijgen de verschillende chemische elementen dan de tijd om te reageren met het water, je verlengt ook de open tijd van de lijm. Zo blijft hij langer verwerkbaar.
Je kan de lijm dan op de muur aanbrengen. Dat doe je met een lijmkam. Schep wat lijm op je truweel en smeer het uit op de muur. Dat kan je doen met de vlakke kant of met de getande kant. Sowieso kam je de lijm open. Met de getande kant verdeel je de lijm de laatste keer. Je lijm is zo in ribbels verdeeld over de muur.
Breng dan de eerste rij steenstrips aan. Deze duw je goed in de lijm. Om een min of meer gelijke tussenafstand aan te houden tussen steenstrips, kan je dikke voegkruisjes steken. Deze zorgen er dan straks voor dat je een gelijke voeg krijgt.


Deze tegelspietjes steek je dan tussen de plint en de eerste rij stenen. Zo breng je alle steenstrips op een gelijke hoogte. De spietjes kan je wat dieper steken als het nodig is om zo de steenstrip naar boven te brengen.
Vervolgens kan je aan de volgende rij beginnen. Nu plaats je ook afstandshouders onder de rij steenstrips. Na enkele rijen controleer je dan weer met je waterpas of je nog recht aan het werken bent. Desnoods neem je nog wat spietjes om de tussenafstand aan te passen.
Om de lijm achter de steenstrip goed te verdelen, en er dus voor te zorgen dat hij goed blijft kleven, beweeg je de strip het beste eens van links naar rechts als je hem aanbrengt. Door tegelijkertijd te drukken verdeel je de ribben lijm achter de steenstrips.
Voor je aan het einde van je lijmbed bent met je steenstrips, verdeel je de lijm erboven. Als je je lijmbed eerst vol steenstrips zou plaatsen en dan pas er boven inlijmen, dan is de kans groot dat er lijm op de steenstrips terecht komt.
Je zal sowieso een steenstrip op maat moeten maken. Bijvoorbeeld als je aan het einde van de rij een stukje nodig hebt om de muur te vervolledigen. Dat kan je gemakkelijk doen met een haakse slijper. Zorg voor een diamantblad als je steen slijpt. Dit zal langer meegaan.
Deze steenstrips zijn redelijk grillig van vorm, dus een rechte snede past niet zo mooi in het geheel. Rond het afgekorte stukje dus een beetje af, zodat het bij de rest past.
De tweede zak lijm wordt ondertussen ook opengedaan. Meng deze weer volgens de voorschriften op de zak.
Is de lijm van de eerste rij al wat droog, dan kan je de afstandshouders al tussen de voegen uit halen. Zo kan je die zo meteen opnieuw gebruiken.
We kammen de lijm hier verticaal uit. Dit is het gemakkelijkst en geeft het minste kans op morsen. Kam je hem horizontaal, dan is de kans groter dat er tegellijm op de reeds geplaatste steenstrips terecht komt.
Tijdens het plaatsen van de steenstrips hou je altijd je waterpas bij de hand. Om de drie a vier rijen blijf je het best controleren of je al dan niet recht aan het werken bent.


Het wildverband en de kleine stukjes geven extra karakter aan de muur. Bovendien gaan kleine of gebroken stukken niet verloren.
Met de kleine stukjes kan je meteen ook vermijden dat je kopse voeg trapsgewijs verspringt, wat een minder mooi resultaat geeft. Ook moet je vermijden dat de kopse voeg vlak, of bijna vlak, onder elkaar komt te liggen.
Om de drie à vier rijen blijf je controleren of je recht werkt. Je kan het verschil in de horizontale voeg dan bijpassen en verdelen over de drie rijen er onder. Zo krijg je een gelijke verdeling en een mooi resultaat. Met spietjes te steken bij de afstandshouders kan je de steenstrips voldoende ondersteunen.


Ook nu kan je bij de vorige rijen al de afstandshouders weg nemen. Wacht wel tot de lijm wat gehard is. Als je dit te vroeg doet, kan het zijn dat je steenstrips terug zakken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Doe je dit te laat en is de lijm al volledig uitgehard, dan kan het zijn dat de kruisjes al volledig in de lijm zitten en je kracht zal moeten gebruiken om ze los te krijgen.
Blijf controleren of je recht werkt en neem ook af en toe eens wat afstand van je werk. Zo krijg je overzicht.
We plaatsen de steenstrips hier tot tegen het plafond. De laatste rijen kam je dan nog in met tegellijm. En plaats de steenstrips tot boven. Om mooi uit te komen, kan je de voegbreedte over de laatste vijf à tien rijen een beetje aanpassen. Door die wat te vergroten of verkleinen kan je bovenaan met een volle steenstrip uitkomen. Dit kan alleen maar omdat deze steenstrips grillig van vorm zijn en het dus niet opvalt als je dat doet.
Met de muur volledig bekleedt, laat je de lijm nu uitharden. Op de verpakking staat hoe lang het duurt voor je mag voegen.


Doe eerst weer de juiste hoeveelheid water in je mengkuip. Dan doe je de kant en klare voegmortel er bij. Wij kozen voor een mooi contrast door een wit voegmiddel te kiezen.
Om te voegen gebruik je verder een voegbord en een voegijzer. Je hebt ook een truweel, een menger en een mengkuip nodig. Doe uiteraard handschoenen aan, want je werkt opnieuw met cement.
Je kan het voegmiddel mengen met je truweel, of met je menger. Om te testen of je voegmortel klaar is, maak je een balletje en knijp je er eens in. Er mag geen vocht uitkomen, maar het moet wel aan elkaar blijven hangen.
Begin bovenaan met voegen. Schep wat voegmortel op je voegbord en vul de voegen. Werk ongeveer per vierkante meter. Het gemakkelijkst is als je eerst de horizontale voeg of de lintvoeg doet. Pas als je je vierkante meter lintvoegen vulde, begin je met de verticale stootvoegen.
We kiezen hier voor een geborstelde voeg. Daarvoor breng je het voegsel rijkelijk aan in de voegopening. Als het voegsel dan lichtjes is aangetrokken, ga je er eens met een borstel over. Zo krijg je een structuur in de voeg. Dit geeft een rustieke look die bij het oude karakter van onze steenstrips past.
Breng dus eerst goed wat voegsel aan in de lintvoegen. Druk de voegmortel goed in de voeg. Strijk daarna de voeg nog eens af met je voegijzer.
Daarna vul je de stootvoegen. Daarvoor kan je wat voegsel op je voegijzer nemen en dit in de voeg drukken. Goed gemaakte voegspecie kleeft aan je voegijzer, wat het wat makkelijker maakt. Strijk daarna de voeg nog eens glad. Waar je een markering hebt achtergelaten op de lintvoeg, strijk je die ook nog eens glad met je voegijzer.
Het vullen van de kopse voegen is niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen om dit gemakkelijker te maken. Zo bestaan er voegborden met een opening in, waardoor je de stootvoeg kan vullen. Zorg dat je erna de voeg nog goed aandrukt en glad strijkt.
Ook bestaan er korte voegijzers. Deze maken het gemakkelijker om de kopse voeg te vullen. Je kan de voegspecie van uit je hand nemen, zoals de echte voegers, of je kan er voor kiezen om vanaf je voegbord te werken.


Wacht niet tot de voeg volledig is uitgehard. Dat maakt het afborstelen moeilijker. Het voegsel moet gewoon wat aangetrokken zijn. Ben je toch al wat te laat? Dan kan je met je vinger nog wat van het overtollige voegsel verwijderen. Wacht dus niet tot je de volledige muur gevoegd hebt met borstelen. Je doet dit het best tussendoor.
Nu alles is ingevoegd, is onze muur klaar. Door een rustieke steen te combineren met een geborstelde voeg, wordt het authentieke en rustieke karakter van de ruimte extra in de verf gezet.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.