Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

HULPSTUK OM HAAKS TE LASSEN

Geen goeie constructie zonder haakse hoek, en dat is niet anders wanneer je met metaal moet werken. Daarom maakt de Tooldokter in deze video een hulpstuk om beter haaks te kunnen lassen. 

Transciptie 

Een nieuwe Tooldokter, waarbij nog eens wordt gelast, met name een hulpstuk waarin je profielen snel in een haakse hoek klemt, om zo makkelijk aan elkaar te lassen.


Werken met metaal betekent dat je de nodige PBM's draagt: stevige handschoenen, een veiligheidsbril. Verder maken we ons hulpstuk met enkele metalen profielen. Ook een haakse slijper is nodig, in combinatie met een metaalboormachine met metaalboren.
Indien je daarover beschikt, komen enkele lasmagneten ook handig van pas.
En om te lassen, neem je er een lasapparaat bij, in combinatie met lashandschoenen en een lasschort, en uiteraard ook een laskap.


De klus kan beginnen. Eerst nog wat L-profielen op maat afkorten, eerst de langste latten. Pak er een stift bij. Dat schrijft makkelijk op het metaal, en is duidelijk leesbaar straks bij het doorslijpen.
Met een tweede profiel verduidelijk je de markering langs de binnenhoek.
Doe stevige handschoenen aan, bescherm je oren en ogen, en kort de profielen af langs de markeringen. Gebruik uiteraard een doorslijpschijf voor metaal. Er komen veel gensters vrij. Wil je geen gaten in je werkkledij, draag dan nu al je lasschort, of ander dik materiaal.

Want die gensters branden talloze gaatjes in een gewone T-shirt of trui. De eerste profielen zijn klaar, nu de korte profielen aanpakken.
Wederom, eerst alles aftekenen voor je het metaal kan afkorten.
Deze korte latten moeten in verstek aan elkaar gelast worden. Om dat verstek te markeren, neem je er twee winkelhaken bij. De binnenhoek van het stootblok staat in vijfenveertig graden, handig om er een tweede winkelhaak, of metalen lat, tegenop te duwen om zo het verstek af te tekenen. Herhaal bij het andere stuk.
En kort de schuine kant af. Na het doorslijpen, passeer je nog eens heel minimaal langs de afgeslepen zijde, om zo al eventuele bramen te verwijderen.
Het verstek zou nu mooi moeten aansluiten in negentig graden.
Met nog een overschot van de afgekorte metalen profielen, kan de steun gemaakt worden van het lashulpstuk. Daarop komt een moer met platte kant. Dankzij die platte kant zal je de moer makkelijker aan het profiel kunnen lassen. Later komt daar doorheen een lange draadstang. Er moet dus nog een gat uitgeboord worden.


Klem het metaal stevig vast. Duid aan waar het midden ligt. Breng wat boorolie aan, dat vermindert de wrijving tijdens het boren, waardoor de temperatuur aanzienlijk lager wordt gehouden, en de metaalboor minder kans krijgt op verhitten. Als je de boor even wat schuin houdt, vindt hij wat beter grip, maar daarna kom je opnieuw zo haaks mogelijk, zodat je boorgaat mooi loodrecht uitkomt. Neem bovendien eerst een metaalboor met een kleinere diameter dan nodig. Eens dat gat is vrijgemaakt, kan je overschakelen naar een grotere diameter. Je boort dus stapsgewijs uit. Anders moet je veel te veel materiaal in één keer uitboren, wat te veel zou vergen van je metaalboren. Vergeet niet af en toe wat boorolie aan te brengen.
Verwijder de metaalspanen, en schuur het boorgat nog even mooi op met een lamellenschijf op je haakse slijper. Wie dit niet heeft, kan er een metaalvijl voor gebruiken, dat werkt even goed natuurlijk.

De bedoeling is dat de draadstang er vlot doorheen kan bewegen.
Ook de moer met platte zijde werk je nog even bij.

Dit enkel om de verzinkte eindlaag eraf te halen. Zo kom je uit op het pure staal, wat straks beter zal lassen.
Ook de draadstang is nog wat te lang. Het is zelf een beetje inschatten hoe lang die mag zijn. Slijp rustig door, waarna de steun in feite al klaar is. Voorlopig zetten we die vast met een bout met draad. Klaar om straks gelast te worden.
Nog één taak voor je kan lassen. Het opduwstuk krijgt nog een extra steun. Ook hier moet de draadstang in verwerkt worden, dus mag ook hier een boorgat komen. Uiteraard opnieuw gelijk aan de diameter van de draadstang. Even wat boorolie sprayen, en daarna rustig uitboren. Begin opnieuw eerst met een kleinere boordiameter, en bouw stapsgewijs op. De draadstang kan er al vlot doorheen passeren, maar verwijder langs het boorgat best nog even alle bramen.
Alle onderdelen zijn klaar, tijd om aan het laswerk te beginnen. Alles wordt gelast aan een metalen onderplaat uit staal. Mocht daar roest en onzuiverheden opzitten, dan dien je dat zeker nog weg te werken. Wil je correct lassen, moet je altijd een zo zuiver contact van staal op staal hebben.


Als eerste komt de steun aan bod. Fixeer vast, en plaats de massaklem. Draag de gepaste bescherming, en leg gewoon enkele puntlassen. Daarmee zit de moer voldoende vast. Mocht je een lange lasnaad willen leggen, zou de moer te veel verhitten en kans krijgen op verbuigen, waardoor je er later de draadstang er niet meer in zou kunnen bevestigen. De gelaste punten werk je daarna nog wat proper af.
De steun komt in het midden van de bodemplaat. Aftekenen met een stift levert hier geen duidelijke markering op, een metalen kraspen is dus een beter optie. De steun komt ietwat weg van de rand. Kras de markering, en fixeer ter voorbereiding op het lassen.
Plaats opnieuw enkele laspunten. De steun zal zo niet meer verschuiven. Er komen bij gebruik van het hulpstuk later wel wat krachten op deze steun, dus kan je hier nu wel een volledige lasnaad leggen. Schuur de lasnaad achteraf mooi glad.
De korte latten kunnen in verstek aan elkaar gelast worden. Opdat ze niet verschuiven kan je ze klemmen, of zoals hier gebruik maken van lasmagneten. Leg de latten netjes haaks tegen elkaar, en zet vast met de magneet.
Leg opnieuw een puntlas. Controleer tijdig of je hoek nog correct uitkomt. Dankzij zo'n laspunt kan je, indien nodig, de metalen latten nog wat extra opduwen. Bij een volle lasnaad is dit niet meer mogelijk. Herhaal aan de buitenhoek.
Daarna verstevig je de latten nog met een extra tussenlat. Zo krijg je een stevige driehoeksconstructie. De magneet komt opnieuw van pas om alles in de juiste hoek vast te houden. Las alles aan elkaar vast. De lasnaden zet je opnieuw strakker met de haakse slijper.
Het hulpstuk krijgt al wat meer vorm. Eerst nog de draadstang bevestigen. Op het einde zit opnieuw een moer met platte zijde, zodat hij zich kan vasthaken tegen het metalen profiel. Er komt een tweede moer bij zodat je een slot kan creëren en de draadstang niet zomaar losdraait. Maar indien nodig, kan je de draadstang er later wel nog uithalen door de moeren los te draaien.
De draadstang krijgt nu ook zijn plaats in de steun. Het vergt wel wat tijd om het stuk ijzer handmatig doorheen de moer te draaien, maar dat lukt wel uiteindelijk.
De steun werd bewust eerst gelast. Zo had je nog voldoende ruimte om de draadstang in de steun te draaien. Nu komen de L-profielen aan bod. Er zit wel nog een coating op deze profielen. Schuur dat er vlug af met de lammelenschijf, wederom om het contact met zuiver staal te bevorderen, wat het lassen ten goede zal komen.
Teken opnieuw het midden af op de bodemplaat met je kraspen. Centreer het driehoekige element tot op dit punt. De buitenste L-profielen komen er tegen, maar laat aan het verstek wel een opening zitten. Zodat later ook de buitenhoek van je werkstukken vrij blijft om te kunnen lassen. Zorg dat beide latten op evenveel afstand zitten.
Fixeer elk profiel, en zet eerst enkele puntlassen. Herhaal aan de andere zijde. Daarna kan je de volledige lasnaad afwerken.
Als laatste bevestig je nog een moer op het uiteinde van de draadstang. Zet de moer vast met een tweetal puntlassen.

Op die manier kan je de draadstang voortaan op- en afdraaien met een sleutel, of als je het wat vlugger wilt, kan je er zelfs je boormachine op fixeren en het geheel sneller laten draaien.
Tijd om het hulpstuk al eens uit te testen. Stel dat je enkele profielen hebt die je haaks aan elkaar wil lassen, dan hoef je ze maar te klemmen tussen de steunen. Span het mechanisme goed op, dan komen de profielen automatisch in een haakse hoek. Klaar om aan elkaar te lassen. En zo kan je vlug in serie doorwerken. Nog vlug een nieuw hoekelement lassen. Stel dat je een volledig kader wil maken, dan lukt dit ook met ons hulpstuk. Je draait dan gewoon de draadstang los, waardoor er voldoende ruimte vrijkomt om onze haakse hoeken tegen elkaar op te duwen. Dan hoef je alleen maar wat klemmen erbij te nemen om het geheel te fixeren, en het lassen kan weer beginnen.
Het resultaat? Een kader met haakse hoeken. Geïnspireerd door deze aflevering? Ontdek dan zeker nog meer tips in ons gratis online magazine. Alvast bedankt voor het kijken, en veel succes met je eigen hobbyklussen!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.