2016: veel nieuwbouw, weinig renovaties

Verandering nodig om ruimtebeslag op nul te krijgen

Eerst en vooral werden er in West-Vlaanderen vorig jaar heel wat meer vergunningen voor nieuwe woningen toegekend dan in 2015. Concreet gaat het over 47% meer flatgebouwen en 18% meer huizen. De stijging heeft onder meer te maken met de verstrenging van het maximale E-peil voor nieuwe woningen tot E50 begin 2016. Die nieuwbouwtrend was namelijk ook in de rest van Vlaanderen merkbaar.
Een tweede vaststelling is dat het aantal vergunde woningrenovaties op ongeveer 3.700 bleef steken. In West-Vlaanderen wordt per jaar amper 0,6% van de woningen grondig gerenoveerd. Dat cijfer zou met meer dan 2% per jaar moeten stijgen om het West-Vlaamse woningpatrimonium binnen een 30-tal jaar energiezuinig te krijgen.
Beide vaststellingen zijn opvallend in het kader van het witboek 'Beleidsplan Ruimte Vlaanderen', dat de Vlaamse regering in november goedkeurde. Het Vlaamse ruimtebeslag moet tegen 2040 dalen tot nul. De afgelopen vijf jaren is dat ruimtebeslag in West-Vlaanderen echter per dag met meer dan 1 hectare toegenomen. De Confederatie Bouw stelt dan ook vast dat heel wat gemeentebesturen weigerachtig tegenover de verdichting staan. Ze kanten zich bijvoorbeeld tegen kleinere percelen met bescheiden tuinen en remmen appartementsbouw af. Als de gemeenten niet ingrijpen, dreigt West-Vlaanderen te worden volgebouwd, terwijl in West-Vlaanderen eigenlijk maar 12% van de oppervlakte voor wonen is bestemd. De Confederatie Bouw denkt in elk geval dat de toekomstige bevolkingsgroei binnen die ruimte kan worden opgevangen. En zelfs als die 12% grotendeels met woningen ingevuld wordt, zal West-Vlaanderen een zeer groene provincie blijven.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.