West-Vlaamse bouwsector kampt met tekort

Waarom geraken West-Vlaamse bouwvacatures zo moeilijk ingevuld?

De bouwsector in West-Vlaanderen kampt met een nijpend tekort aan werkkrachten. Op de Nacht van de Bouw op 2 februari stelde Eric Vandewiele, voorzitter van Confederatie Bouw West-Vlaanderen dat het secundair bouwonderwijs in West-Vlaanderen de laatste jaren een forse terugval kent. In de bso-opleiding ruwbouw is zelfs sprake van een halvering. En ook vanuit het hoger bouwonderwijs mag meer instroom komen.
Concreet liep het aantal leerlingen in de tso-opleidingen voor de bouw – met name de opleiding Bouwtechnieken – terug met liefst 45%. De bso-opleiding voor centrale verwarming en sanitaire installaties daalde op zeven jaar tijd met 22%, de bso-opleiding Schilderwerk & Decoratie met 16%. Bij de bso-opleiding Houtbewerking blijft de achteruitgang beperkt tot 6%, bij de tso-opleiding Houttechnieken is dat 4%.
De West-Vlaamse bouwbedrijven zitten intussen met een groot aantal vacatures die maar niet ingevuld geraken. De functie van werfleider staat op de derde plaats in de top-10 van West-Vlaamse vacatures, daarnaast vinden ook vacatures terug voor sanitair installateur, residentieel elektricien en installateur van datanetwerken. Tegelijkertijd is de West-Vlaamse bouwsector intensief op zoek naar binnen- en buitenschrijnwerkers, metselaars en schilders-decorateurs.
Bij heel wat vacatures ligt het aantal werkzoekenden bovendien lager dan het aantal vacatures. Omscholing van werkzoekenden is dus belangrijk maar volstaat niet om de kloof te dichten; extra instroom uit het onderwijs is cruciaal. Jongeren dienen dus overtuigd te worden dat ze ook in de bouwsector terechkomen in een innoverende omgeving, met inzet op digitalisering, duurzaamheid en kwaliteit.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Aannemer 

Aannemer maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.